Siber Saldırı Nedir? Nasıl Korunulur?

25 Aralık 2015 Cuma0 yorum


 Siber saldırılara kimler maruz kalıyor? Siber saldırı nedir ve nasıl sonuçlar doğurur?
Günümüz Bilgisayar Çağında en güncel tehlikelerden biri de sanal saldırılardır. Sanal Saldırının diğer bir adına Siber Saldırı da denmektedir. Hacker olarak anılan hack gruplarının banka, polis,askeriye, devlet, birey, şirket gibi sitelere, akıllı cihazlara veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırı siber saldırı olarak anılmaktadır.

Siber savaş ise, bir devletin, başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti yaratmak üzere gerçekleştirilen sızma girişimleridir.



Siber saldırının farklı çeşitleri mevcuttur.
Öncelikle kişilerin şifreleri ele geçirilir, İnternet sitelerine saldırılar düzenlenir, virüs taşıyan E-posta gibi mesajlar ve spamlar yollanarak sanal saldırı uygulanır.
Daha sonra ise tamamen kişiyi aşağılamak, küçük düşürmek, onu zor durumda bırakmak için psikolojik bir saldırı uygulanır.
Siber saldırılara İnternet ortamında daha fazla gezinen ve tedbirsiz olan çocuklar ve gençler maruz kalmaktadır. Gelişme çağındaki çocuklarda ise bu tarz saldırılar korku ve psikolojik sorunlara sebep olmaktadır. 

Bunun yanı sıra çeşitli politikaları yüzünden çeşitli ülkeler Hacktivist denen Hacker gruplarının saldırılarına maruz kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse dünyanın en büyük Hacker Grubu olan Anonymous, IŞİD'e destek verdiği gerekçesiyle, IŞİD'e verdiği desteği kesene kadar Türkiye'ye saldıracağını söyelerek Türkiye'yi günlerce siber saldırılara maruz bıraktı. İnternet bankacılığı sistemi neredeyse çöktü, Hava limanlarında sıkıntılar oluştu ve devlete bağlı birçok resmi kurumun internet sitesine erişimi durdu veya durma noktasına vardı. Bu saldırılar da bazen ünlülere karşı yapılabilmekte ve bir çok ünlünün özel hayatı İnternet ortamında paylaşılmaktadır.
Çocuğumuz veya bir yakınımız sanal saldırıya maruz kaldığından şüphelendiğiniz durumlarda kişiyle iletişime geçmeye çalışın, ona psikolojik destek olmaya çalışın. 
Peki siber saldırılardan nasıl korunulur? 
Aksi halde, bilgisayarınızda yüklü olan programlarda kayıtlı bulunan veriler, saldırganlar tarafından çalınabilir, ya da daha kötüsü, kredi kartı bilgileriniz, ve hatta banka hesap bilgileriniz dahi elde edilebilir. Peki siber saldırılardan nasıl korunulur? 
1 - Güncel bir işletim sistemi kullanmak, 
2 - Güvenlik duvarını aktif tutmak 
3 - Güncel bir İnternet security antivirüs programı kullanmak.
4 - Siber saldırılardan korunmanın bir diğer yöntemi de, kullanmakta olduğunuz internet tarayıcılarınızı güncel tutmak.
5 - Güncel tutmanız gereken bir diğer şey de, kullanmakta olduğunuz yazılımlar, programlar. En önemli yazılımlardan bir tanesi Java’dır. Java’yı, mutlaka güncellenmesi gereken zamanda güncelleyin. 
6 - Bilgisayarınıza, bir adet yönetici yetkisi de vermelisiniz. Bilmediğiniz kişiler, sizin izniniz olmadan, sizin bilgisayarınızı kullanmaları halinde, bir yazılım yüklemesi gerçekleştirememelidir.

Bu Yazıyı Paylaş :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. Çetoogle ! - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Çetoogle